Dreptul etern de a evolua

Și nu e problema mea că tu încerci să mi-l iei. Evoluez, singură sau cu un om, pe planul meu, în timp ce el evoluează pe al lui. Nu pot sta cu o persoană care e statornică din punct de vedere al minții, care e monotonă din punct de vedere al lucrurilor pe care le face, care e închisă la lucruri noi, care preferă puțin, care se mulțumește cu cât i se dă, care nu-și știe drepturile, legile nescrise.

Nu îmi pasă de ceea ce îți fac, atâta timp cât tot tu mă cauți. Tu vii la mine, apoi nu îți convine, nu e problema mea. Mă consideri fițoasă, crezi că a avea standarde e același lucru cu a fi pițipoancă. Nici măcar nu cunoști sensul cuvântului bolduit.

O pițipoancă e o tipă obsedată de mașini, roz, exterior, dar toate astea nefondate. Ea nu vrea mașină, pentru că toată viața ei a mers pe jos și cunoaște trauma de a nu avea una. Ea vrea mașină doar pentru că taică-su are un Logan, iar ei Logan-ul i se pare ieftin. Ea nu se machiază pentru că e o artă, sau pentru a descoperi tehnici noi și a îți astupa imperfecțiunile într-un anumit mod, de a îți crea o estetică a urâtului, vorba vine, peste cele câteva coșuri adolescentine. Ea se machiază pentru că e cool și mișto. Ea te va asculta dacă ai ceva bun de zis, dar a doua zi tot aceeași imbecilă va fi. Ea e o fată care nu gândește dincolo de orizonturi.

Un om cu standarde? Un om care își cunoaște calitățile, dar și defectele. Și nu încearcă să și le atrofieze. Își cunoaște proritățile și știe să și le sorteze, fără să facă pe nimeni să se simtă prost, să îi implice pe oamenii din jur în ceea ce face el, și și el să facă asta la rândul lui, pentru că se poate împarte. Un om cu standarde nu stă cu oameni fără. Decât pe durate mici. Un om cu standarde nu îi evită pe cei inferiori. El știe că inferioritatea e un clișeu prost, că ei poate sunt superiori cuiva în materie de… marketing, de exemplu, dar inferiori pe plan… sentimental, sau o chestie d-asta. Știu că toate cuvintele sunt de fapt impresii, o etichetă pusă pe o anumită acțiune. Că „a iubi” nu e același lucru pentru toți, a „scrie” la fel, văd totul ca pe acțiuni denumite, pentru a putea face diferența. Omul cu standarde își dorește o mașină, cam de orice fel, sau chiar deloc, cât să își facă treaba cu ea. Dar, dacă omul cu standarde are bani, își ia un Porsche, pentru că știe că își permite. Și nu o face din dorința de a se da mare, ci pentru că pur și simplu are, gen deal with it. Oamenii cu standarde au asta în sânge și evoluează constant. Nu se lasă trași în jos, și, adesea, asta îi face și singuratici; până dau de persoanele potrivite. Un om cu standarde îți poate deschide ochii, sau îți poate frânge inima. There is no in between.

Nu înseamnă că m-am „plictisit” de tine sau că te-am „aruncat la gunoi”. Înseamnă că nu mai empatizăm. Dacă te las în urmă, nu înseamnă că te urăsc.

De ce mă consider un om cu standarde? Pentru că am realizat multe. Lucruri pe care nu mi le imaginam. Fiecare eșec m-a învățat ceva. Sunt mândră de mine. Fără mine, nu aș fi reușit. Fără curaj, nici atât. De ce aș sta cu o persoană, care mă vrea la nivelul lui, statornic, casnic, monoton, când… am tot ce vreau lângă mine? Cine e acel om, să mă judece pe mine pentru ceea ce fac? Am tot dreptul. Am dreptul să-ți zic că mi se pare de căcat locul în care m-ai dus- pentru că tu m-ai dus acolo. Am dreptul să-ți scot ochii- pentru că tu ți-i belești la mine. Am dreptul să te critic- pentru că ai greșit. Am dreptu l să te laud- pentru că chiar ai reușit. Am dreptul să îți zic că ai făcut o decizie de rahat- tu mi-ai cerut părerea. La fel cum și tu îl ai. Și oricine îl are, în cazurile date, plus multe altele. Dar nu recunoaște. Nu sunt „fițe”. Dar consider că toată lumea trebuie să-și cunoască adevărata valoare.

Și, te rog. Nu confunda toate astea, cu o ceartă. Nu mă cert când zic o chestie de genul, discut. Exprimare liberă, pentru că se poate. Boala iluzii de libertate se împrăștie în fiecare secundă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s