SCRIITOR vs. AUTOR

Tot aud replici gen „Eu scriu o carte, da, nu am pic de inspirație, nu ştiu despre ce va fi”. Bă, e ca şi cum zici „Vreau un tatuaj, habar nu am cu ce, sa fie pe mână”. E same shit. Şi cartea să fie în CV, nu? Oricine e scriitor. Şi eu, până să public, eram un scriitor, prin intermediul blogului.

Bă, pulă, scriitori sunt mulți. Cu statusuri km-trice pe FB, scrise cu diacritice (MUSAI) despre chestii de actualitate, sau ăia care au scris „Fumatul poate ucide”, nenea care face alea cu „CUMPARĂM PĂR” etc. Şi cei care scriu articole, chiar şi în tabloide, ghici ce… sunt scriitori. Poți scrie o grămadă. Dar nu asta te face autor. Nu, nu te pun la acelaşi nivel cu nenea „Bodgan, DJ la nunți şi botezuri” care şi-a făcut afiş la RATB în stație, doar pentru că scrii articole. Eşti un scriitor mai bun decât el. Cum şi eu sunt în aceeaşi oală cu mulți alți autori, mai talentați sau mai puțin talentați decât mine. E relativ.  Profa de la care nu pricepi nimic şi profa ta preferată sunt ambele… ca să vezi, profe.

Autor. Un om care nu doar scrie, îşi imaginează. Nu orice pițiponc e în stare de asta. O muncă. Ore puține de dormit, tortura de a trăi în două lumi and so on.  Nu oricine e capabil. Vă rog eu mult, nu vă mai numiți autori, dacă sunteți scriitori. Nu, nu e făcut pentru toți. Cu toată bunătatea ever, nu. Nu oricine rezistă. E ca şi cum îmi zice mie un muzician că nu-s făcută să cânt. Păi chiar nu sunt. Din propria experiență o zic. Poate eşti bun la altceva. Mai mult ca sigur, dar a scrie cărți, ca orice altă artă, nu e pentru oricine. Şi cu asta am spus tot.

Reclame

6 gânduri despre „SCRIITOR vs. AUTOR”

 1. Multi dintre noi scriem, dar nu vom fi autori vreodata. Pana la urma, si eu scriu, dar o fac atunci cand vreau sa evadez din realitatea asta in realitatea mea. Pentru mine, scrisul este ca un purgatoriul al sentimentelor, un loc in care merg sa-mi descarc ura, frica si iubirea.

  Apreciază

  1. și felicitări enorme din partea mea pentru ceea ce faci. „purgatoriu al sentimentelor” e cel mai mișto lucru pe care l-am auzit (citit) vreodată. și așa eram și eu, dar nu ai de unde să știi când va intra frenezia publicării în tine. mult succes!

   Apreciază

   1. Multumesc. Am avut idei sa public la un momentdat ceva, dar inca nu consider ca este destul de rafinata ca sa poate atinge mintile si sufletele cititorilor. M-am limitat la Wattpad, momentan. 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s