10 LUCRURI: De ce nu am apelat sa Self-Publishing

Multe persoane m-au sfătuit, acum un an și ceva pe vremea asta, în legătură cu publicarea cărții.

Acum, în calitate de autor, aș vrea să vă dau informații din „inside” despre avantajele, dezavantajele, atât editurilor, cât și self-publishing-ului.

_MG_0879

În primul rând, self-publishing reprezintă o platformă online, o editură online, ce îți va publica opera, fie online, fie în format fizic, contra unei sume de bani. Din câte știu, îți plătești tiparul and so on, adică, cum ar veni, publici pe banii tăi.

Deci, avantajele self-publishing-ului:

1. Ai controlul

diana_oros_2016-1909

Știi exact câte exemplare există în tiraj, știi exact câte ai dat, poți arunca cu ele în stânga și în dreapta pentru recenzii, deși atât eu cât și alți autori nu dăm cărți pentru recenzii nici așa, fiind de la o editură.

2. Banii

_MG_0871

Da, din punct de vedere financiar, ieși mai bine cu self-publishing-ul. Plătești o sumă, în funcție de cât de groasă e cartea și etc., apoi tu doar vinzi. Procentul la self e în general de 75%, deci în pierdere nu ai cum să ieși.

3. Poți publica orice

giphy

Nu știu acum dacă asta se aplică la toate „editurile” self, însă știu că mulți și-au tipărit cărțile de pe Wattpad, cu ceva greșeli gramaticale și de ortografie. Totuși, în general, știu că la unele există și editori. Dar am senzația că pe ei îi plătești suplimentar.

4. Poți face greșeli

original

În fond, nu vei fi membrul niciunei edituri. Poți da de pământ cu toate editurile, public, într-un status de Facebook. Nu ai cui să strici imaginea, nimănui nu îi pasă de cât de ofensiv sau pașnic ești. Nu ai de pierdut nimic, în afară de imaginea ta

5. Ai libertate

tumblr_mp49cr5lVC1stjadco1_500

Da, ai libertate. Nu trebuie să depinzi de o echipă pentru a organiza singur evenimentele, lansările, speech-urile șamd. Ești independent, cartea e a ta, nu te interesează de ce spun alții. Acest lucru poate fi și un dezavantaj, așa că haideți să trecem la dezavantaje:

1. Self-publishing nu se ocupă de promovare

12615705_1066702143351871_265288032807212046_o

Să nu confundăm, Self-Publishing-ul nu înseamnă editurile pentru care plătești ca să ți se publice cartea! Editurile sunt edituri, odată publicat la o editură ești în „sistem”, cum ar veni. O editură nu publică orice pentru bani. O editură are editori, echipă, grafică etc. Ceea ce nu toate self-urile au. Nimeni nu se ocupă de promovarea cărții tale, pe Self- Publishing, nimeni nu îți va face afișul de lansare, reclamele etc.

Bine, nici mie nu mi le-a făcut editura :)).

2. Ce faci cu vânzările?

tumblr_ml3zjyGk2f1s2kzvmo1_500

Vei sta, la fiecare postare pe site/blog sau la fiecare status pe Facebook, să menționezi „pm dacă îmi vreți cartea”? Cartea ta nu se va găsi în librării. Cartea ta nu va exista pe niciun site, de cumpărat. O mică excepție o face un self-publishing, am uitat cum se cheamă, de poți comanda în format digital, mi se pare.

3. Nu te poate sfătui nimeni

tumblr_m38khb6nBh1qf6bpqo1_500

Într-o editură, cu autori normali, poți foarte simplu să te mai sfătuiești cu cineva, să ți se mai explice  sau ceva, ce pasaje ar fi mai ok să citești la lansare, ca pentru public, cât să nu dai spoiler, dar să se înțeleagă ideea, dar nici să nu plictisești etc.

Odată ce faci parte dintr-o echipă vezi lucrurile altfel, nu ești practic „singur pe lume”.

4. Cititorii evită Self

tumblr_nqahnq9ssN1qgevuso1_250

Da, asta am remarcat eu, înjurați-mă dacă nu e adevărat, însă, la început, mulți mă întrebau „E self-publishing?”, cu o față din aia de „ai vomă pe tricou”. Le ziceam că „nu”, apoi aflam că a cumpărat-o. Mulți oameni văd self-ul ca pe ceva de amatori, ceva ce oricine poate face, ușor de obținut, cu câțiva bănuți.

Nu poți încerca să păcălești. Un autor de self doar a dat niște bani, nu s-a strofocat ca unul obișnuit. Iar karma e pe măsură. Unde nu există efort, nu va exista calitate, iar asta ți-o spune oricine. Și, în fond, dacă ai de gând să mă contrazici cu „cartea mea e deja bună, nu am nevoie de efort”, atunci du-te la o editură. Dacă e atât de bună, efortul nu va fi o problemă majoră. Ideea e că mulți nu suportă așteptarea. Așteptarea aia de după ce ai trimis un manuscris. Sincer, singura mea problemă asta a fost, și în momentele de genul, drăcușorul de pe umărul meu îmi șoptea: „Seeeeeeeeeelf-Publishiiiing”.

5. Nu ai nicio garanție

large

Exact. Chiar nu ai. Primești 75%, dar cât ți se va vinde cartea, dacă nu oi deveni tu și scriitor, și manager, și organizator de evenimente?! Nu neg, cam asta eram și eu, de când am scos cartea și până acum, până să am un manager cu care să mă sfătuiesc, dar zic ca idee, și chiar din propria experiență: treaba unui autor e să scrie. Dacă stai să și bagi bani în Facebook, să te ocupi și de vânzări, de trimis cărți (fiecare exemplar în parte, nu 2-3 ca pentru concursuri sau ceva), unde mai ajungi? Când mai ai timp să mai scrii la o nouă carte?

Sfatul meu? Nu vă grăbiți. Nu aveți 90 de ani, sau nu aveți ideea de „mâine mor, nu mai e timp”. Căutați o editură serioasă, mișto, mai ales la prima carte, pentru a putea beneficia măcar de puțină vizibilitate. Pentru mine, a publica o carte la self, e ca și cum ai spune că ai trupă, dar înregistrezi cu telefonul HD, apoi mixezi tu. Tot melodie iese, dar unde e albumul, unde sunt single-urile, unde e artwork-ul, unde e credibilitatea și originalitatea?

Găsiți o editură, căutați ca nebunii, dați mail-uri. Despre cum să scrii o carte, vă las videoclipul ăsta aici.

Reclame

Un gând despre „10 LUCRURI: De ce nu am apelat sa Self-Publishing”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s