Cât câștigă un scriitor în România

Cred că a venit vremea cărților pe față.

Toate tentativele alea de autoare gospodine apar la televizor și ne dau impresia că se câștigă peste 40% din drepturile de autor, asta doar fiindcă ele fac self-publishing, adică plătesc ca să fută (publice), în lumea autorilor, și atunci normal că e la nivel de afacere.

_MG_0871

Dar n-o fi mai bine la self-publishing? Nu o fi mai bine să plătești ca să fuți, decât să o iei gratis pe una cu HIV? Încep să-mi schimb părerea. Autorii self sunt singurii care primesc ce mai rămâne. Aa, asta în cazul în care nu ești analfabetă funcțională și ne crezi proști pe ceilalți, spunând că nimeni nu vinde ca tine și că tu îți faci casă din vânzările cărților. Dar aici vorbim de vânzări frauduloase, mincinoase, obținute prin diverse contracte de promovare pe diverse site-uri care, brusc, s-au trezit că devin ele agenții literare.

Ca autor, simt ca și cum nasc un copil într-o țară în care nu va cunoaște vreodată limba și nu are nici unde să facă o școală.

Un autor care publică la o editură câștigă 10-15% din procentul vânzărilor. Confidențial much? Adică eu, la o carte de 50 de lei, prin absurd, câștig între 3 și 8 lei, cu tot cu taxe. Nu scriu asta ca să mă plâng, dar e frustrant să muncești toată viața și chiar să nu reușești, împreună cu editurile cu care lucrezi frumos și corect, să scoateți nici măcar banii de tipar. Editura tot pe acolo e cu procentul: banii se duc la stat, la tipar, la mine, la editori, la biblioteci. Editurile sunt, în mare parte, niște dragoni care scot flăcări pe cur, dar au motivele lor. Și eu am început să fiu ca ele. E mai bine să nu speri la nimic, în țara în care legea atracției e demagnetizată, să spunem așa.

Guvernul analfabet care ne conduce probabil că habar nu are de faptul că meseria „agent literar” nu mai există și nici nu suntem siguri că a existat vreodată.

Ești un artist. Îți golești sufletul, lași acolo părți din tine, povești și ceea ce simți, ca să primești mai mulți bani, lunar!, dacă ai avea un canal de YouTube sau ceva *tuse*.

Nu există legi pentru noi, artiștii. Pentru că noi nu existăm. Pentru că analfabeții care ne conduc, proștii dracului, că altfel nu pot să îi numesc, nu citesc și nu merg la teatru sau la un vernisaj.

_MG_0944

Editurile nu ne pot da situația oricând ar trebui, gen o dată pe săptămână, pentru că o editură, în Ro, nu e editură, e afacere, și e chioară de propriile cifre mai mult peste un an financiar. Drepturile de autor pentru un autor care, să zicem, vinde, sunt de maxim 1000$ pe an. Asta maxim, dacă vorbim de ceva care merge spre bestseller.

Acum înțelegeți de ce cărțile „costă bani”?

Statul nu ne susține cu nimic.

Nu avem agenți literari.

E o meserie pe care o faci doar din iubire. Textul ăsta vreau să rămână peste 50 de ani. Să nu se mintă. Autorii sunt gunoaiele cu care statul șterge pe jos, printre mulți alți artiști. Știați că un actor de teatru independent… nu are unde să repete? Nici eu, până acum câteva luni, când am cunoscut nu doar un caz.

Vreau ca cei de la conducere să tacă, la fel și toți care sug despre anul cărții. Nu e anul cărții. E epoca autorului care nu primește nimic în schimb, chiar și în momentul în care vinde la nivel de mii.

Vreau să nu se mai mintă. Să nu mai fim chemați în față să spunem cât de mândri suntem că suntem autori într-o țară de analfabeți, de intelectuali care nu au citit nimic la viața lor.

Vreau să se tacă și să se citească, asculte și distribuie articolul ăsta oricui crede contrariul.

Am 22 de ani. Toată viața am muncit, cu un consum interior inimaginabil. Ce am primit în schimb? Am putut să-mi iau niște genți și pantofi. Dar e suficient, că doar suntem români, așa ne învață toți. „E bine și așa!”. Eu refuz să mai tac. A scrie ar trebui să fie un job full-time, nu unul part-part-of-the-part- time.

Publicat de Miss Understood

about.me/iulliaionita

2 gânduri despre „Cât câștigă un scriitor în România

  1. Ai dreptate, e greu de razbit si nu rabesc mereu scriiturile de calitate. Treaba cu publicatul e dificila pentru ca reprezinta investitie de multe ori neacopeita de castigul final. Modelul implica multi intermediari care au, fiecare, un „mic” procent. Si „mic” cu „mic” se aduna. Pretul final al cartii este mic relativ la toate costurile adunate. Publicul roman nu este dispus sa plateasca scump o carte. Din diverse motive. Pana nu se vor „rezolva” cumva toae acestea, scriitorul roman va ramane marginalizat. Desigur, cu micile exceptii care reusesc sa „sparga gheata”. Consider ca este nevoie de o revolutie in domeniul publicarii, modelele propuse astazi implica prea multi intermediari.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Iulia, am zis ca nu vad bine prima data. Cum adica, 1000 $ pe an ??? Pai, din integrame si alte jocuri rebusiste se castiga cu mult peste suma asta. Un autor bun de integrame, cu colaborari permanente la o editura, castiga lunar 800 – 900 $, poate chiar si mai mult. Bine, din astia se scad CAS si CASS, dar tot ramane cu o suma, si daca mai are si un serviciu stabil, s-a scos. Nu traieste la nivel inalt, dar nici nu moare de foame.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s