Cum să faci YouTube în România, în câțiva pași simpli

Am un blog. Și văd că nu am mai scris pe el de foarte mult timp. De ce? Parcă era boring să fiu blogger, era mai fun să fac și alte lucruri.

Cu ocazia faptului că în decembrie blogul împlinește zece ani, m-am gândit să sharuiesc cu voi some tips&tricks legate de faza cu YouTube-ul, că foarte multă lume face chestia asta și puțini o fac bine (în opinia mea). Tot ce e aici e exras din experiența mea de YouTuber, de mai bine de doi ani. Eu miam segmentat publicul și poate că nu mai sunt atât de virală, dar o fac oricum, pentru că îmi place. Societatea se îndreaptă către nișe și poate încă 2-3 channel-uri de YT care să fie „virale” sau cei mai tineri decât mine, care încă au întâmplări nebune și interesant de ascultat.

YouTuber = creator de conținut. În primul rând. Asta înseamnă că deja te poți încadra la chestii de artist, dacă ai un conținut decent la care se uită și altcineva în afară de prietenii tăi.

1. Ia o cameră

Yep, sună ca și cum îți simplific drama, dar crede-mă, că-ți zic din propria experiență: aveam urge-ul de a filma, dar nu aveam cu ce: telefon la încărcat, camera nu are card. Aprovizionează-te cu tot ceea ce vrei tu, cu ce-ți trebuie. Și nu filma pe un teanc de cărți scrise de tine, fără trepied, așa cum mai făceam eu.

Camera nu trebuie să aibă cine știe ce specificații, la început. De când mă știu, filmez cu telefonul, iar pe lumină naturală e fenomenal. Sunetul e mai important decât imaginea, acolo e maaare bătaie de cap, dar se rezolvă.

2. Programul de editare

În funcție de ce preferi, poți edita chiar și de pe telefon. Aici ține doar de tine. Sunt software-uri simpluțe, altele de te ia capul. De început, eu recomand Filmora. Te acomodează perfect cu tot conceptul de timeline.

3. Golește-ți mintea

Da, probabil că te vei face de râs. Da, cu siguranță va fi cringe. Dar doar pentru tine, peste  3 ani. Tu te știi, tu cunoști modul în care faci la emoții. Oamenii ăia habar nu au. Ei te văd pentru prima oară vorbind atât de mult. Ia prima idee, dă-ți frâu liber și aia e.

4. Nu spune altora

Asta se aplică la orice goal și mai și testează ce succes ai. „Bă, te-ai văzut pe iutub!”, gen. Eh? Atâta timp cât nu ai prieteni butthurt, fă un experiment – nu lăsa adrenalina aia să se ducă, consum-o pe goal-ul tău, nu pe a spune altora. Eu, cel puțin, cum îmi spun planurile, sunt deja făcute pe jumătate, în mintea mea, ca stare.

5. Dă-i rec

Pornește pe drumul ăsta din pasiune, nu pentru bani sau glorie. Nu vei avea multe vizualizări, poate niciodată, dar mai ales din prima. Nu te vei îmbogăți, dacă nu ești puțin vechi pe platformă, dacă nu cunoști pe nimeni, sau dacă nu ești influencer.

Vei întâlni o grămadă de persoane: fani înrăiți, fanpage-uri, oameni cool, analfabeți, Dorel și lista poate continua mereu. Important e să nu te pierzi pe tine. Nu filma pentru cifre, că sunt destui care o fac deja. Numerele cresc, s-a putea ca la un clip să ai 100K views, la altul să ai nici măcar 1000. Numerele oscilează, mai ales dacă nu ești genul relatable, pentru toată lumea, viral. Pe parcurs, îți dai seama ușor-ușor în ce tabără ești.

Tot ce contează este calitatea și să nu renunți niciodată. Ce-ți doreai când erai în liceu, iar acolo, undeva, după, s-a năruit?

Succes pe noul tău drum de YouTuber în Ro, poate facem colaborări, și să-mi iei o cafea din primul dolar de la monetizare.

 

Publicat de Miss Understood

about.me/iulliaionita

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s